klever travel
Cauta:  
         
Cheile Bicazului - Lacul Rosu
CHEILE BICAZULUI1
CHEILE BICAZ 1
CHEILE BICAZ 2
CHEILE BICAZ 3
CHEILE BICAZULUI2
LACUL ROSU 1
LACUL ROSU2
LACUL ROSU3
1Lacul_Rosu_1

Am sa va vorbesc de acesta data despre o zona care mi-a ramas in memorie inca de cand aveam 9 ani si mergeam cu scoala in excursii. Da! cand eram in clasele I-IV se faceau excursii la sfarsit de an si ne duceau sa vedem ce tara frumoasa avem. Probabil de acolo am ramas cu aceasta placere de a descoperi Romania!

Am sa va vorbesc asadar despre Cheile Bicazului - Lacul Rosu, puncte turistice care fac parte din parcul National Cheile Bicazului - Hasmas. Pentru frumusetea acestuia si-au oferit vaile: Bistrita, Siretul si Moldova, iar Muntii Bistritei si Ceahlaul stau pavaza, formand din aceasta o zona a relaxarii si a refacerii. Prin aceste zone si-au gasit inspiratia : Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogas, Ion Creanga, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza si multi altii.

Zona este strabatuta de drumul transcarpatic DN 12C ce leaga orasul Gheorgheni de Bicaz, fiind inconjurat de mai multe zone protejate: Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare - Piatra Singuratica si Hasmasul Negru.

Formand o poarta impunatoare din Neamt catre Harghita sau din partea cealalta, din Moldova catre Ardeal, Cheile Bicazului au fost sapate in munte de catre Bicaz, un rau mic, dar aprig. Pe toata lungimea de circa 5 km, Cheile ofera popasuri si locuri in care turistii isi pot avanta privirea catre peretii uriasi ai stancilor care pazesc carosabilul.

Singurul inconvenient pe care il are acest traseu ar fi durerea de gat pe care o veti avea dupa scrutarea varfurilor. Pentru a va reveni va recomand sa vizitati rezervatia de zimbri "Dragos Voda" care se afla pe langa Targu Neamt sau sa va recapatati fortele in una dintre statiunile balneare Baltatesti si Oglinzi sau in statiunea Durau. Nu vorbesc insa acum despre celelalte locuri, sute, care se afla in apropierea acestei zone si care merita vazute: statiuni, edificii religioase, edificii culturale, rezervatii si munti, chei, defilee sau alte minunatii, vorbesc acum despre aceasta zona despre care se spune ca este cea mai atragatoare zona turistica a tarii: Cheile Bicazului.

Intreg drumul din Cheile Bicazului este format din serpentine de o frumusete deosebita. De cand incepi sa urci, drumul pare ca vrea sa se piarda cand la dreapta cand la stanga printre peretii de calcar ai stancilor, care ascund in mijlocul lor pesteri la fel de frumoase (Pestera Neagra, Pestera Cascada) si avene (Licas, Avenul cu Trei Intrari). Stancile par interminabile. Imi aduc aminte de cand eram mica faptul ca nu puteam sa le vad varful din autocar, ci a trebuit sa facem un mic popas pentru a putea vedea in intregime acesti uriasi care pazesc traseul pana aproape in varf la Lacul Rosu.

Piatra Altarului (1154 m) este una dintre cele mai spectaculoase formatiuni stancoase din zona. In varful ei puteti vedea o cruce ridicata in 1990. In partea vestica a Pietrei Altarului coboara paraul Lapos, cu o cascada de 25 de metri inaltime, in trei trepte. Sa stai acolo intre stanci si sa auzi sunetul apei grabite lovinduse de colturile stancilor te simti de parca ai fi in paradis... Paradisul Alpinistilor... cum de altfel mai sunt numite aceste chei.

Pe parcursul serpentinelor din Chei, exista mici magazine cu suveniruri, cu produse realizate de artizanii romani si cei maghiari din zona. Ele dau o nota aparte aceptor locuri. Beneficiind de impactul emotional al turistilor, vrajiti de splendoarea ce le este dezvaluita de Chei, comerciantii reusesc sa ii indemne mai usor pe curiosi sa le cumpere marfa. Din aceste locuri am avut prima mea gentuta: o gentuta rotunda, confectionata din foi de porumb uscate si impletite, cu o broderie in forma de floare de culoare albastra dintr-un material plastic. Nu am sa o pot uita niciodata, cum de alfel nu voi putea uita acel traseu pe care l-am facut cand aveam 9 ani si care dainuie in mintea mea ca si cand ar fi fost facut ieri.

Continui asfel sa ii faci pe plac drumului cotind cand la stanga, cand la dreapta, pana cand ajungi sus la Lacul Rosu. Un lac de baraj natural care s-a format in anul 1837, in urma unei alunecari de teren, care a inchis cursul raului Bicaz. Copacii conservati de apa ai padurii inundate pot fi vazuti si astazi in lac acestia stapungand din loc in loc oglinda apei. Denumirea lacului, spun localnicii, provine de la Muntele Ghlicos (Ucigasul) sau de la paraul Rosu (Verescheu). Daca vei intalni un localnic cu siguranta iti va povesti una dintre cele doua legenede ale lacului.

Una dintre aceste legende populare face legatura intre "ucigas" si "rosu" povestindu-ne ca la prabusirea muntelui respectiv, la poalele lui a fost inmormantata o turma de oi cu ciobani si caini si timp indelungat apa lacului a fost rosie de la sangele lor. Cealalta legenda ne spune ca o fata frumoasa a fost rapita din Targ de un haiduc si adusa intre stancile Suhardului Mic. Fata a cerut ajutor duhului muntelui, care a ascultat fata si a ajutat-o sa iasa dintre stanci. Haiducul s-a speriat si a dat cu o bata in stanci, care s-au prabusit si au ingropat totul in vale inchizand si valea.

In jurul lacului te intampina alte stanci de calcar care parca salajuiesc locul pentru a se asigura ca nu se va mai intampla nimic rau, printre ele pot enumera: Varful Suhardul Mare (1507 m) si Varful Suhardul Mic (1352 m), Varful Rosu (1384 m) si Licas (1676 m). In zona sunt foarte multe trasee marcate fiecare cu cate un semn distinct pentru turistii dornici sa viziteze imprejurimile. Se poate ajunge astfel la Saua Cupas, la Cupaseni, la Saua Tifrea, Piatra Poienii, Cheile Bicajelului si la Cheile Sugaului. Forma lacului seamana cu litera L si are doua braturi: cel din Valea Oii cu o lungime de 900 m si cel din Valea Suhardului 438 m.

In amonte de Lacul Rosu se mai afla doua bazine artificiale, prevazute cu deversor de beton cu functia bine gandita de a impiedica colmatarea lacului cu aluviuni. Cel mai mare se afla pe paraul Verescheu (Rosu) iar cel mai mic pe valea paraului Oii. Pe malul estic al Lacului Rosu, la debarcaderul care sper ca inca mai este in functiune, va stau la dispozitie 15-20 de barci, cel putin cand am fost eu pe acolo erau. Stiam ca sunt pe perioada sezonului estival, in general din mai pana in septembrie si ca pot fi inchiriate.

Terminam aici si aceasta calatorie sperand ca v-am deschis macar putin usa casei cu indemnul de a descopri Romania si a tot ceea ce ascunde ea. Pana la urmatoarea oprire zambiti, bucurati-va si pretuiti ceea ce aveti in jur!

Pentru oferte de Revelion in Romania, click aici.

Bianca Casaru
VACANTA TA
E-mail
Destinatie
Precizari
Cod
Contact
Strada Valerian Prescurea, nr 21-23, parter, apartament 2, sector 4, Bucuresti (Vis-à-vis de Nr 28, zona Europe Eye Hospital, intre Bd-ul Cantemir si Calea Serban Voda)

GSM office +4 0720.999.271
RDS +4 031.410.00.56
+4 031.410.00.64
Vodafone +4 0371.489.684

Asistenta Online
  Yahoo: KleverTravel
 Skype: KleverTravel
  Email: office@KleverTravel.ro

Program
Luni - Vineri: 10.00 - 18.30Va rugam sa introduceti adresa de email:
   Despre noi    Licenta si POLITA de ASIGURARE Klever    Arhiva    
   Copyright ©2006-2015 klevertravel.ro. Toate drepturile rezervate.